Saturday, February 5, 2011

GEY LANG

Cin Yeni Yili tatili hayalet sehir yapiyor Cin'le en ufak baglantisi olan sehirleri bile..Hong Kong'ta da burada da durum ayni. Ozellikle ilk gun ,sayet Cinli degil es,dost,akraba ziyareti yapmiyorsaniz biraz sikici bile. Tum magazalar kapali, hatta restoranlar bile ve sokakta pek insan olmuyor.Bu tatilde bilet fiyatlari ,her yone, 3 katina ciktigi icin genelde evde geciriyoruz, bu kez daha yerlesememis olmak ta eklenince burada kalmak sartti. Neresi acik olur,nereye gidelim diye dusunurken,hic kapanmayacak tek yerin kumarhaneler oldugu aklimiza geldi ve direkt Marina Bay Sands'e yonlendik, ki ne M. ne ben kumar oynamayiz da anlamayiz da.Amac gezelim gorelim,cevremizi taniyalim. MArina Bay Sands,su tayfun bir gemiyi alip ta tepesine firlatmis gibi duran,en ust katlarindan birinde acik havuz olan meshur kumarhane oteli.


Uclu bina hos bence,ama o tepede ki kitsch olmasa cok daha hos olabilirmis.Kumarhaneye hic girmeden, bir seyler yedikten sonra olay mahalini terkedip eve donduk,hem de yuruyerek.Singapur o kadar kucuk bir yer ki, cok uzak oldugunu dusundugum her yer bir 10 dakika icinde birbirine baglaniyor, belki ben hep ayni yerlerde dolandigim icin de olabilir tabi..

Bugun ise farkli,daha yerel bir seyler yapalim istedik ve emlakcilardan birinden adini duydugumuz Geylang'a dogru yol aldik.Bu sehirde taksi olmadigi icin, bir yere gidileceginde yol iz bilinmese bile toplu tasimaya yonelmek en dogrusu.Taksi yok degil ama yok sayilir. Bir yerde kuyruk gorurseniz bilin ki insanlar taksi sirasinda..Geldigimiz ilk gunler cok bekliyorduk, hatta bir keresinde 45 dakika bekleyip eve geri donduk ki kaldigimiz yer otel, otelin onune gelmiyor taksi, bir keresinde siselerce su alip taksi bulamadigimiz icin tum yuku tasiyip 25 dakika yurumek zorunda kaldik,bir digerinde 5 liralik yola 20 lira verirseniz giderim bir taksicinin istegini el mahkum yaptik..Bunlar hep acemilikten tabi, yoksa ne taksi beklerim, ne de onlarla pazarlik yaparim.Efendi gibi metroya, otobuse binmek cok daha akil kari ve uygun fiyatli.

Neyse Geylang Singapur merkezinde ki yerlerden cok farkli, yerlere cop atmama yasagi burada gecerli degil gordugum kadariyla. Evler daha koloniyel tarzda, eski Singapur evleri.Esnaf ve insanlarin buyuk cogunlugu Cin'li, bazi dukkanlarda, lokantalarda menuler,isimler sadece Cin karakterleriyle yazilmis,Ingilizce yok.




Cinliler soz konusu olunca her seyin yenilmesi mubah oluyor sanirim.Cinliler,masa haricinde dort bacagi olan,ucak disinda ucan herseyi yerler diyenler sanirim dogru soylemisler.Bu menuyu,restorani ise Cin'de gittigim yerlerde bile gormemistim,kurbaga restorani:-(( Fransizlar gibi ,kurbaganin sadece bacagini mi yiyorlar bilmiyorum,ogrenmek te istemedim duzinelerce camli kurbagayi cam dolaplarin icinde gorunce..







Sokaklarda cok fazla yalniz erkek olunca daha once bahsedilen, bir nevi Red Light District yakinlarinda oldgumuzu anladik.Aslinda biz anlamadik ama bazi masaj salonu,kafe gibi gorunen ama iclerini gormenin neredeyse imkansiz oldugu kucuk kulubeler,onlardan birinin icinde kapi araligindan gordugum kisa sortlu ve bikini ustu kizlar bana hangi alanda oldugumuzu hatirlatti ve olay mahalini terkedip tekrar evlerin oldugu kisma gittik.Cin yeni yili nedeniyle, sans getiren aslan dansi gosterisini, hic gormemisiz gibi dikkatle izleyip,metroyla,sehir merkezine donduk.



Gey lang'e gidilir mi , evet bence gidilir, cunku bu ulkenin yapi taslarindan birisi , hatta sanirim buyuk cogunlugu olan Cin kulturunu gormek ,yerinde yasamak icin birebir. Acik havada yenilen yemekler,Cin mutfagi, kulturu, insanlar hersey ama hersey Cin'de ki bir sehir gibi ve gordugumuz ocok temiz guzel ama suni, kanunlarla yaratilmis Singapur sehrinin, merkezinden ne kadar farkli oldugunu, gorebilmek icin guvenli,hos, farkli bir bolge Gey lang.

Tum bunlardan sonra gunun en akilda kalan olayi ise gece 10 'da yenen kunefe :-))

No comments: